• Door naar de hoofd inhoud

Happy Athletes

Online trainingsprogramma tot Happy Athletes

  • Home
  • Blog
  • ‘Happy Athletes’
  • EA Trainingsdagen
  • Programma’s
  • Help, geef & red!
  • Toppaarden ter lease
  • Contact

Blog

sep 09 2018

Dromen omzetten naar uitdagende doelen, hoe doe je dat?

Dromen over paarden, wie had ze niet? Hopelijk droom je nog steeds trouwens. Voor iedereen zijn deze dromen anders, de een droomt er van een prachtige kür op de klanken van Wibi Souriajadi in de Grand Prix te rijden, de ander om zonder zadel en hoofdstel door de branding te galopperen en weer een ander droomt ervan over huizenhoge hindernissen te vliegen.

Wat je droom ook was, hoe ver sta jij hier nu vandaan? Kom je al ergens in de buurt? Of lijkt het er in de verste verte nog niet op? Heb je jouw droom misschien zelfs al opgegeven? Of leef je juist jouw droom?

Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik volmondig ja kan antwoorden op de laatste vraag! Ik leef echt mijn droom, hoe geweldig is dat!

Als klein meisje droomde ik ervan, net als Anky:-) Grand Prix te rijden. Ik droomde nog meer van een eigen pony, later een eigen paard, maar dit bleef bij dromen. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 3 was en woonden niet bij elkaar om de hoek. Door de weeks was ik bij mijn moeder, in het weekend bij mijn vader. Dit maakte het hebben van een eigen pony minder praktisch. Hoe ik ook zeurde, huilde en smeekte, de pony of het paard kwam er niet.

In het weekend reed ik paard, gelukkig had ik veel vriendinnetjes met wel eigen paarden en reed ik op een manege/ handelsstal waar altijd zat te rijden viel. Ik kon dan ook alsnog wel veel ervaring opdoen, vooral met veel verschillende paarden, maar nooit kon ik echt verder komen zeg maar. Toen ik 16 was brak dat me op en stopte ik helemaal met paardrijden.

Maar het dromen van een eigen paard bleef.

Ik werkte al jong fulltime en door een collega kwam ik weer in aanraking met paarden. Op mijn 19e kocht ik mijn allereerste eigen paard Tzigane en al snel wist ik dat dit was wat ik wilde, een leven tussen de paarden.

Hoe leef je dan je droom?

Heel simpel

Eigenlijk heel simpel, tenminste in theorie, want om dit in de praktijk ook altijd tot uitvoering te brengen is best lastig soms.

Iedere dag zet je een klein stapje richting jouw droomleven. Om dat te kunnen doen, moet je die droom heel levendig voor je kunnen zien, dus visualiseren (iets heel levendig voor je kunnen zien, het kunnen voelen, ruiken en horen) is een must! Vervolgens plan je een soort van route naar dit droomleven toe, allemaal kleine tussenstapjes.

Voor mij was stap 1 een eigen paard. Stap 2 wedstrijdervaring opdoen en mezelf verder rijtechnisch ontwikkelen. Stap 3 een instructeursopleiding doen, want ik wilde andere helpen. Enz. enz.

Door het grote plaatje altijd helder voor je te zien en telkens kleine stapjes richting dit doel te blijven zetten, maakt dat er telkens deuren open blijven gaan. Natuurlijk loop je ook wel eens met je hoofd tegen de muur, maar de kunst is je daar niet door tegen te laten houden en weer naar een klein stapje voorwaarts te zoeken, je past het plan iets aan en je gaat weer door.

Deze simpele theorie heeft mij gebracht waar ik nu ben, eigenaresse van een prachtige stal, Grand Prix ruiter, een stal vol geweldige (eigen) paarden en een hele community met gelijkgestemde paardenmensen. Ik ben een heel gelukkig en dankbaar mens:-)

Methode

Deze simpele theorie heb ik omgezet naar een methode tot het boeken van succes: de SPARK-methode. Met deze methode leer je door de simpele stappen te volgen succes te boeken. Dit geldt voor ieder aspect in je leven en dus zeker ook voor alles wat je wilt bereiken met jouw paard.

In mijn werk als trainer, instructeur, ruiter, jury, praktijkbegeleider etc. kwam ik tools te kort. Ik wist dat ik meer progressie kon boeken en ik zocht naar mogelijkheden hiertoe. Ik ging alles bijhouden, eerst in schriftjes en mappen, later op de computer. Ik bewaarde de naslagwerken en gaf deze mee met de paarden en de ruiters. Telkens weer zorgde dit voor meer resultaat.

Langzaam maar zeker ben ik dit steeds verder uit gaan werken. Samen met mijn liefde voor het schrijven, het inspireren van ruiters zoals jij en het willen verbeteren van de levenskwaliteit van de paarden en de paardenmensen, is hier de Equi-Agenda uit ontstaan.

Retetrots ben ik op het eindresultaat! Het is een prachtige, ruim 300 pagina’s tellende, fullcolour agenda geworden, die de ruiter helemaal mee neemt om van dromen doelen te maken en voorzien van alle tools om deze doelen ook daadwerkelijk te behalen.

Want als ik het kan, zelfstandig, zonder opstapjes, zonder gouden lepels, sponsoren, rijke ouders, bergen talent enz.

Waarom zou jij dan niet jouw droomleven kunnen leven?

Ik leef mijn droomleven en jij?

Wil jij ook jouw droomleven leven?

De Equi-Agenda leert jou jouw dromen om te zetten in haalbare en uitdagende doelen. En het helpt jou om dag in dag uit de juiste stappen te blijven zetten richting dit doel, om zo jouw droomleven te kunnen leven.

Bestel de Equi-Agenda 2019 nu hier!

Wil jij graag nog meer tools om jouw droomleven te kunnen leven en dit online? Lees dan hier verder!

Of werk je graag 1:1 aan het leven van jouw droomleven? Lees dan hier verder!

Written by Nicky · Categorized: Geen categorie

jul 18 2018

Oh nee, dit lijkt er in de verste verte niet op!

“Het gaat er om wie je wilt zijn, wat je wilt uitdragen en wat je veranderd wilt zien in deze wereld.”

Zo sloot ik mijn laatste blog af.

Dat gezegd hebbende trainde ik weer heerlijk verder. Mijn paard Wendel was nog steeds niet topfit, maar door het verder oppakken van de training verbeterde hij wel en dat is voor mij altijd een graadmeter. Verbetert het paard door beweging ga ik door, verslechtert het, doe ik minder.

Wel besloot ik met hem naar Eric Laarakker van de Holistische Praktijk voor dieren Den Hoek te gaan omdat ik alles wilde uitsluiten. Daar bleek dat hij inderdaad wel weer aan de beterende hand was, maar door de tetanusenting die hij had gekregen in april weer een terugval had gehad.

Wendel is een houttype en houttypes zijn niet op hun best in het voorjaar, hun weerstand is dan lager. Hoe stom dat ik hem juist dan had laten enten. Ergens wist ik dat wel, maar nooit bij stil gestaan. De paarden worden gewoon gemakshalve allemaal tegelijkertijd geent, zo ook Wendel. Daarnaast is het ook helemaal niet nodig een paard ieder jaar tegen tetanus te enten, je kunt dus ook gewoon om een enting enkel tegen influenza vragen. Vanaf nu zal ik hem dan ook in het najaar laten enten en maar eens in de zoveel jaar inclusief Tetanus.

Eric behandelde hem op de voor mij bekende manieren maar ook met iets (voor mij) nieuws, namelijk geluid. Uitleggen kan ik het nog niet helemaal, behalve dat het lichaam voor een heel groot gedeelte uit water bestaat en water geluid geleidt. In ieder geval knapt hij tot op heden steeds verder op, hij wordt fitter, zijn vacht wordt beter en hij is energieker.

Na het gesprek met de stof tot nadenken met Laurens sprak ik een les af bij hem op de Selevia Hoeve. Wendel was toen nog niet op zijn best, maar hij werkte keihard, altijd trouwens. We werkten aan ruggebruik, de juiste voorwaarden voor de eners, de passage uit de draf, de piaffe vanuit de stap en op mijn zit in plaats van met been. Het voelde eerst nog wat onwennig, maar het werkte wel direct!

Ook trainde ik verder met vaste trainer Tonnie. Wendel werd alsmaar sterker en het rijden van wedstrijden kwam langzaam maar zeker weer in zicht. Wendel bleef me telkens weer verbazen, voor het eerst in onze carrière had ik stukken waarbij hij zo fijn over de rug en naar de hand toe liep dat ik dan enthousiast naar Shannon riep dat dit was hoe aanleuning moest voelen, euforisch was ik!

Ik ging steeds proefgerichter trainen tot ik besloot gewoon te gaan. Ik zocht een wedstrijd uit hier vlak om de hoek op het prachtige terrein van Blom. Kadervorming. Leuk beginnetje na lange tijd. Ach, ik ging toch voor mezelf hield ik mezelf voor. Wendel is de eerste keren nooit op zijn best of misschien ik wel niet. Pas na een aantal keren starten worden we langzaam aan beter, de spanning vloeit dan wat af en dan lukt het me beter er aan te rijden. Maar goed, ik moet toch ergens gewoon beginnen.

Het losrijden ging best fijn. In de proef ging het echter weer mis, de 2e piaffe, altijd die verdomde 2e piaffe:-( Dan kan ik hem net niet voor mijn been houden, ga ik voorzichtig doen omdat ik weet dat dat kan gebeuren en dan gebeurt het juist. Hij vliegt dan achteruit en het enige dat ik doe, behalve proberen voorwaarts te komen natuurlijk, is tellen af ik al uitgebeld ga worden.

Uiteindelijk krijg ik hem ook weer voorwaarts en rijden we rest van de proef wel uit, met wat slordigheden en 13 eners in plaats van 15, maar mooi is het niet meer. Wendel wordt dan zo enthousiast en loperig dat ik hem niet op achter kan houden, niet mooi over de rug en dus ook niet fijn in de aanleuning kan houden. Ook durf ik hem dan niet terug te zetten, bang voor nog zo’n uitspatting. Balen! En dan nog de punten.. Nog erger balen! Wat een drama met een 2 voor de piaffe, een 1 voor de overgang en een 1 voor de passage niet getoond. Tja, dan gaat het hard…

Voor zo ver in de verste verte nog lang geen 70% dus.

Maar.. Ik had nog 2 wedstrijden in het verschiet, routine opbouwen. 2 dagen achter elkaar op dezelfde lokatie, dat leek me wel een goed plan. Ik besloot het eens over een andere boeg te gooien. Stang en trens in de wilgen en een gewoon trensje om eens te kijken wat dat ons zou brengen. Wendel houdt er niet van te wisselen, ik rij hem dus altijd met exact hetzelfde hoofdstel, want zelfs dezelfde bitten in een ander hoofdstel maakt al dat hij zijn mond open doet.

Het ging in eerste instantie best heel fijn, maar na een paar dagen begon hij ongewenst gedrag te vertonen. Nu kan Wendel wel eens vaker draken, maar nu werd het toch wel knap lastig. Piaffe & passage werd hem niet. Stoppen, niet naar voren willen, achteruit, springen, omhoog, kortom staakgedrag, net als in de 2e piaffe in de proef. Met alles wilde hij het gevecht met me aan gaan, typisch een houttype. Gelukkig heb ik dat wel afgeleerd in de loop der jaren, ik wil niet meer vechten met een paard en al helemaal niet met mijn maatje.

Ik ging zelf twijfelen. Ja, ik vroeg hem wel lager te lopen dan gebruikelijk, want dat ruggebruik he… Maar zou hij daar zo erg op reageren? Zou hij iets mankeren, want hij werkt normaal graag? Zou het aan het trensje liggen? Maar dat is toch alleen maar minder heftig zou je denken? Was de druk te hoog? Kon hij dat kleine stukje lager gewoon niet. Lag mijn zadel wel goed. Deed ik zelf iets niet goed? Ik koos ervoor te stoppen, het zekere voor het onzekere en op dat moment ging ik het niet opgelost krijgen, want hij heeft echt een hele lange adem…

Alles nagevoeld en nagekeken, niets te vinden.

Volgende dag, zelfde verhaal bij paffe-passage.

God zij dank kwam daar mijn vriendinnetje Samantha aanlopen. “Zal ik even helpen?” “Nou heel graag!!!” Ze maakte me erop attent dat ik hem te rond vroeg en hem meer met de neus naar voren moest laten zakken. Het ging nog niet vanzelf, maar het werd absoluut beter! Zo blij dat ik aan mijzelf twijfelde en gestopt was de dag ervoor. Het was mijn eigen schuld! Gelukkig weer een opening en we spraken af dat ze me nog een keer zou helpen en mee zou gaan op wedstrijd.

Ook de volgende training ging weer wat beter, maar het bleef toch een beetje rommelen. Ik besloot toch op wedstrijd te gaan, omdat we toch ook gewoon weer routine moesten krijgen. Ik zou de enige in de GP zijn, dus ik werd in ieder geval eerste vond ik.

Alles en iedereen afgestoft, opgepoetst, aangesloten, gewassen, gestreken, ingepakt en ingevlochten, klaar om te gaan! Tenminste.. “Sam, moet je nou eens kijken, hij staat de hele tijd met zijn rechterachtervoet te slaan naar de vliegen. Al de hele tijd tijdens het wassen en vlechten. Alleen met rechts en dat was van de week na de training met afspuiten ook al eens.”

Samantha zei direct dat als ik twijfelde ik niet moest gaan, want dat was niet voor niets. Tja, alles helemaal klaar om te gaan. Dan zeg je toch ook niet zo maar we gaan niet omdat hij naar de vliegen slaat? Dus, tussenoplossing, ik gooi hem aan de longe. Wat denk je? Hartstikke kreupel rechtsachter! Bij nader onderzoek bleek dat hij ook niet graag achteruit wilde lopen. Verder op het eerste oog niets te zien of te voelen. Omdat hij zo met die voet bleef slaan, dachten we toch aan een zweertje, niets warm, maar voor de zekerheid in de soda gezet. Eenmaal schoongeweekt bleek er een gat voor in de straal te zitten die hem hartstikke zeer deed. Hoe hij daar aan komt? Geen idee.

Uiteraard alles afgezegd, de knotten eruit, alles weer opgeruimd. Wendel met een luier met soda om zijn voet op stal en ik in het zwembad met 30′.

De grote vraag is nu alleen: Was ons probleem rijtechnisch? Of was er een fysieke oorzaak voor zijn gedrag?

De tijd zal het leren wanneer zijn voet is hersteld…

 

Written by Nicky · Categorized: Geen categorie

jul 12 2018

Topsport, maar hoe dan met zo veel ballen in de lucht?

Nicky Star met haar Grand Prix paard Wendel helpt jou, samen met het hele team op weg naar jouw droomdoel!

Een poos geleden heb ik de overstap gemaakt naar de Grand Prix, iets waar ik echt megatrots op ben dat we zo ver zijn gekomen. Topsport, iets waar ik altijd van droomde en mijn hele leven naar toe gewerkt heb, altijd voor volgehouden heb, bloed-zweet-en-tranen voor gegeven heb, vele offers voor gebracht heb en slachtoffers voor gemaakt heb. Maar we hebben het gehaald! Yeah! Trots! Blij!

En toen…

Een diep donker gapend zwart gat.

Haha, nee hoor, dat is een grapje! Maar toch… Het was gek! Het doel waar je altijd naar toe hebt gewerkt, is in eens geen doel meer, je hebt het behaald. En dan?

Na het genieten en het vieren van het succes had ik mezelf al redelijk snel een nieuw doel gesteld: 70% in de GP.

Een meetbaar, moeilijk-maar-haalbaar, prestigieus doel dacht ik zelf, dus hoppa! Aan de slag!

Maar toch… Het leefde niet zo. Ik trainde, deed wel echt mijn best, maar gaf ook niet het uiterste. Ik heb maar een aantal keren gestart, met ruim 63% in Delft als hoogste score. Maar voor alle onderdelen afzonderlijk heb ik een 7,5 weten te scoren in verschillende wedstrijden. We kunnen dan ook alles als het ware, er is niets dat Wendel niet kan eigenlijk. Mijn enige (en zo klinkt het alsof het niets is) moeilijkheid is om als die zevens achter elkaar op 1 lijstje te krijgen… Dat moet toch te doen zijn zou je denken, tenminste dat denk ik:-)

Toch lukte het niet.

In de verste verte niet eigenlijk! De laatste wedstrijd werd ik zelfs uitgebeld een jaar geleden omdat ik mijnheer niet bij de les kon houden, wat een afgang! Natuurlijk heeft mijn ego daar velerlei geweldige excuses voor: zijn vriendin stond op de trailer te gillen, het was 30 graden, hij was helemaal over de kook, hij bleef als laatste achter enzovoorts. Feit blijft: IK kon er niet voor zorgen dat mijn maatje zich bij mij in goede handen voelde zodat hij zich niet druk hoefde te maken.

Ik trainde verder, thuis. Ik wilde pas weer de ring in als ik het echt voor elkaar had. Niet alles net wel, net niet, aan elkaar hoeven fietsen in de proef. Meer ruggebruik, want dat is ons grootste struikelblok. Fijner in de aanleuning, want tja, als het ruggebruik te wensen over laat, dan zo ook de aanleuning. En zo nog 1000 dingen die natuurlijk allemaal nog heel erg veel beter kunnen.

Rond December was hij niet helemaal topfit, ik trainde wel, maar heel wat tandjes lager, gaf hem wat meer rust, hij werd ondersteund met supplementen en behandeld door Chantal. Langzaamaan verbeterde hij wel wat, maar het schoot niet op naar mijn zin. Verder ondernam ik niet echt actie, het had een beetje tijd nodig dacht ik. Met de start van ons online programma op 1 januari had ik het ook megadruk, dus het was wel goed zo, even de focus elders.

Wel alleen-niet alleen-toch alleen

Voor de Equirise Academy gaan we iedere maand op bezoek bij een expert passende bij het onderwerp van die maand. De tweede maand staat helemaal in het teken van Mindset en dus gingen wij op bezoek bij Laurens van Lieren. Voor ik bij Tonnie trainde, trainde ik bij Laurens. In die tijd trad hij op als gastdocent in onze trainingsweken en gaf hij al eens eerder zijn training over FLOW. Ik wist dan ook dat we voor dit onderwerp bij hem moesten zijn.

Nadat hij mijn teamleden onder handen had genomen, was het mijn beurt om eens flink wakker geschud te worden. Ik zie mijn sportieve aspiraties altijd als iets van mijzelf. Iets dat ik zelf leuk vind om te doen. Mijn hobby zeg maar. Terwijl ik toch professioneel met paarden bezig ben. Daarom vind ik dat ik daar niet alles voor mag geven.

Stevig potje relativeren

Ik kan een heel stevig potje relativeren, iets dat ik zeker zie als een van mijn krachten. Daarom ben ik dan ook niet snel uit het veld geslagen of van de leg als ik niet win, of zelfs dik verlies. “Ach, lekker belangrijk” Ik haal mijn schouders op, lach er om en ga weer door. En dit geldt niet alleen voor het rijden of verliezen van wedstrijden, maar voor meerdere aspecten in mijn leven. Ik word wel eens ‘de ijskoningin’ genoemd, waarom snap ik nooit zo goed, want zo zie ik mezelf helemaal niet. Ik denk alleen dat het geen zin heeft om in een emotie te blijven hangen, want daar verandert de situatie niet van en dus ga ik redelijk snel weer door met iets dat ik wel kan veranderen.

Keidruk heb ik het, vind ik. Een groot bedrijf, 2 kinderen, tig paarden, lesgeven, jureren, aankoop van de panden, verhuizen, honden, trainen van trainingspaarden en eigen paarden en een nieuw online business opzetten. Veel ballen die in de lucht gehouden moeten worden. En ik ben alleen. Tenminste, ik ben niet alleen, want er zijn heeeel erg veel mensen om mij heen die helpen en hun steentjes bijdragen. Maar toch, alleen. En dat is best veel.

Maar terug naar het gesprek met Laurens.

Topsport, hoe dan?

Want hierover ging mijn ‘hulpvraag’: “Hoe kan ik topsport bedrijven -want daar heb je het toch wel over als je 70% wil scoren- terwijl ik zo veel ballen in de lucht moet houden?”

Het is onmogelijk om alles te beschrijven waar we het over gehad hebben, dus voor nu beperk ik het tot het nieuwe doel dat ik mezelf had gesteld, het rijden van 70% in de GP. Laurens: “Hoe oud is Wendel nu?” “Uhhhh, uhhhhh, een Wtje, 15 of zo?” Echt erg, maar nooit bij stil gestaan dat als ik dat echt wil bereiken dat ik dan wel eens een beetje op zou mogen gaan schieten:-) In mijn ogen blijft Wennie altijd een jonge god!

Laurens liet me een hele krachtige visualisatieoefening doen. 1tje waarbij ik me voor moest stellen hoe mijn (en dat van mijn bedrijf en alles er om heen) toekomst er uit zou zien als ik door zou gaan met de manier waarop ik toen de dingen interpreteerde, hoe het eruit zou zien als ik het rijden van wedstrijden bleef zien als slechts een hobby, hoe het er uit zou zien als ik alles zo goed bleef relativeren. Men! Dat was r@k!

Want hoe kan ik nu een voorbeeld zijn voor mijn leerlingen en al die 100.000 mensen die ik zo graag wil inspireren als ik zelf niet het goede voorbeeld kan geven op zulk soort belangrijke momenten. AU!

Dat ik dat zelf niet kon bedenken…

Nicky Star met Wendel op weg naar 70% in de Grand Prix, topsport!Vervolgens liet hij me gelukkig visualiseren hoe de toekomst er uit zou zien wanneer ik mijn sportieve aspiraties eens serieus ging nemen… DAT ZAG ER ANDERS UIT! Ohhhh, ik kan het zo voor me zien! In eens leeft mijn (nieuwe) doel:-) Want dit doel gaat heel veel verder dan mijzelf. Het draait niet om mij en mijn ego om te kunnen laten zien dat ik die 70% heb aangetikt.

Dit gaat erom dat ik een voorbeeld kan zijn voor wie dan ook.

En of ik nu die 70% wel of niet haal. Of ik nu 100.000 mensen inspireer of slechts 1. Of ik nu het leven van 1.000.000 paarden kan veranderen of slechts van 10. Dat maakt niet eens uit.

Het gaat er om wie je wilt zijn, wat je wilt uitdragen en wat je veranderd wilt zien in deze wereld.

 

Wil jij ook uitgroeien tot een zelfbewuste en zelfstandige ruiter?

Doe je dit graag waar en wanneer het jou uitkomt online?

Of werk je graag 1:1 onder fysieke begeleiding?

 

Written by Nicky · Categorized: Geen categorie

jun 23 2018

Ik-bestuur-op-afstand-het-paard-instructeur

Samantha met haar paard kampioen van Zuid Holland

De ik-bestuur-op-afstand-het-paard-instructeur is voor ons al jaren reden voor een grapje: “Een klein beetje been, nu even opvangen op je buitenteugel, even aantikken, zo ja, nee op het achterbeen houden, opvangen, opvangen! Maar wel door blijven gaan! Zo ja, beetje buitenbeen nu, juist zoooooo.”

De ruiter heeft fantastisch gereden, het paard liep zoooo fijn, echt niet normaal!

Des te groter het drama de volgende dag, dat wel. Want ja… dan is er niemand die aan de touwtjes trekt en moet de ruiter het zelf doen. Maar ja, wat dan eigenlijk precies???

Onze grap was dan dat die ik-bestuur-op-afstand-het-paard-instructeur het vele malen beter doet dat wij. Ons doel is namelijk een zelfstandige trainer te creëren, iemand die weet wat hij doet, waarom en hoe.

Waarom die andere instructeur het dan toch beter doet?

Heel simpel…

De leerling heeft de volgende dag die ik-bestuur-op-afstand-het-paard-instructeur weer nodig en daarom lessen ze iedere week of soms zelfs een aantal keren per week. En bij ons, in het meest gunstige geval steeds minder vaak, omdat ze het zelf af kunnen, omdat ze in een vroeg stadium problemen leren herkennen, ze zelf deze problemen kunnen oplossen, doelen kunnen stellen, een trainingsschema kunnen maken en gemotiveerd zelfstandig naar het doel toe kunnen trainen.

Dus ja, omzettechnisch helemaal niet zo snugger…

Toch is dat iets dat ik nooit ga veranderen! Dat is ons doel en dan ook onze missie:-)

Vandaag had ik er weer eens een leuk gesprek over met mijn vriendinnetje. Ze had vorige week mee gelest bij mijn trainer Tonnie Huberts en vond het lastig het zelfstandig in de praktijk te brengen na een losse les en zodoende heb ik haar vandaag nog een kleine opfrissing gegeven.

Waarom dan?

Waar ze bij hem braaf luistert en gewoon doet wat er gezegd wordt, gaat ze met mij het ‘gesprek’ aan. Waarom dan? Maar het voelt niet fijn! Loopt ze dan niet helemaal zus of zo? Hoe zit dat dan? Dat kan ik niet hoor..

En ik vraag op mijn beurt weer door aan haar. Dat doe ik heel vaak trouwens, soms lijkt het wel eens of de rollen omgedraaid zijn, dat ik de vragen stel en de leerling moet uitleggen:-)

Samantha is geen ik-bestuur-op-afstand-het-paard-instructeurMijn vriendinnetje is een talentvolle meid, met een goede dosis verstand (als ze er naast staat :-p ) en een heleboel gevoel in haar donder. Maar soms lijken die 2 dingen nog niet helemaal met elkaar samen te werken. Door haar vragen te stellen wordt ze gedwongen om na te denken en deze gedachten weer te koppelen aan het gevoel. Op die manier worden er verbindingen gemaakt, die ze niet meer vergeet en die dus wel blijven hangen voor langere tijd.

Dat werkt niet

Ook is ze een verschrikkelijk gewoontedier, net als velen van ons overigens. En net als onze trouwe viervoeters. Je doet dan ook vaak iets puur en alleen uit gewoonte. Dat werkt niet. Tenminste.. Niet als je iets wilt veranderen. Alleen als je iets wilt houden zoals het is, oftewel bevestigen. Een stukje onbewust bekwaam zoals bijvoorbeeld lichtrijden waar je niet meer bij na hoeft te denken.

Als je iets anders wilt, zul je dus eerst bewust moeten zijn van het feit dat je iets nog niet goed kunt, oftewel bewust onbekwaam.

Ik heb dat echt nodig, zij ook. Wij moeten eerst snappen wat er niet goed is, wat er moet gebeuren en dan schudden we het uit ons mouw. Zo maar bevelen opvoeren is niet ons ding, maar laat ik voor mezelf spreken.

Gek van het spelletje

Hiermee bedoel ik overigens niet dat Tonnie een ik-bestuur-op-afstand-het-paard-instructeur is, integendeel! Hij kan heel snel de vinger op de zere plek leggen en vol overgave hiermee aan het werk gaan. Niemand komt de les uit en zegt: “Zo, doe mij gelijk nog zo’n les er achteraan” Het is altijd zeer intensief zullen we maar zeggen:-) En of hij nu om 08u begonnen is en je de laatste bent om 23u, maakt geen enkel verschil, echt bewonderenswaardig, zo enorm bevlogen en gek van het spelletje!

Het gesprek ging dan ook verder over extremen. Haar vraag aan mij was: “Zo kan ik mijn paard toch niet altijd laten lopen, te hard voorwaarts en te weinig over de rug?” Mijn antwoord hierop is als volgt: “Iedereen gaat terug naar zijn comfortzone, tenminste dat is mijn ervaring. Dus als je een ‘vreemd’ iemand in de les hebt, dan pik je er uit wat het meest belangrijk is dat er verandert en daar ga je aan werken, soms best ‘extreem’ om diegene te kunnen laten ervaren waar dat stukje over gaat. Eenmaal thuis zwakt dit weer af en gaat iemand al snel weer terug naar het veilige, het stukje dat ze kennen. En hopelijk blijft er dan 10% hangen van dat ‘extreme’ stukje dat jij in de les hebt behandeld en dat ze vervolgens zelfstandig thuis kunnen toepassen…”

Al huppelend door de baan

En hierin vind ik Tonnie Huberts echt een kei. Hij legt de vinger op de zere plek en laat je ervaren wat er moet gebeuren onder het genot van een goed onderlegd stukje theorie en bijna altijd vergezeld van een stukje voordoen op de grond. Zo huppelt Tonnie dan ook vaak genoeg door de baan om te laten zien hoe ik wissels om de pas moet rijden of een pirouette:-p

Het werkt een beetje hetzelfde als iemand die scheef zit. Je kunt 100 keer tegen die persoon zeggen: “Ga recht zitten!” Maar die persoon denkt dat hij recht zit.. Wil je die persoon in het midden krijgen, zul je diegene eerst scheef de andere kant uit moeten zetten en pas daarna kunnen ze zelf het midden vinden. Eerst een stukje overcompenseren en dan weer uitbalanceren.

Dus als je jouw paard telkens op het voorbeen laat remmen, zoals hier het geval was, zul je dus eerst even geheel van dat voorbeen af moeten. Ook als dit voor nu ten koste gaat van andere voorwaarden. En hierna breng je alles weer in balans. Dat hele stuk daarvoor kende je al, dat deed je namelijk al een poosje, dus hoef je dat niet eindeloos te doen in een les.

Zet jouw instructeur aan het werk!

Uit jouw comfortzone komen wel, net als zelf nadenken, zelf voelen, je aan jouw plan houden, initiatief nemen en zelfstandig rijden. Vraag jouw instructeur de hemd van het lijf: Waarom? Waarom niet? Waarvoor dan? Hoe zit dat dan? Leg eens beter uit! Ik snap je niet! Doe het eens voor? Laat het me zien! Mag ik het op jouw paard voelen? Ken je filmpjes die ik moet kijken? Ken je boeken die ik moet lezen? Waar heb jij het meest aan gehad? Wat is jouw meest belangrijke levensles? Hoe zie je mij als ruiter? Waar liggen mijn verbeterpunten?

Zet jouw instructeur aan het werk! Geloof me, voor ons wordt het dan alleen maar leuker en interessanter en we brengen elkaar allemaal naar een hoger niveau:-)

Wil jij ook uitgroeien tot een zelfbewuste en zelfstandige ruiter?

Doe je dit graag waar en wanneer het jou uitkomt online?

Of werk je graag 1:1 onder fysieke begeleiding?

 

Written by Nicky · Categorized: Geen categorie

apr 09 2018

Kyra: van niet regelmatig, overgewicht en geen balans naar super rijpaard!

Veel te dik, echt tonnetje rond, niet regelmatig, wilde haar ene achterbeen niet op tillen, geheel uit conditie, weinig tot geen balans, dof en lang in het haar, kwam ze bij ons. Een super lieve bonte jonge dame, Kyra genaamd.

Zij was net aangekocht door haar nieuwe eigenaren en zij hadden haar nog geen dag op stal gehad. Ze brachten haar na de aankoop direct naar ons, omdat zij wisten dat het een ‘projectje’ was waarvoor meer kennis nodig was dan zij in huis hadden. Ze waren zo verliefd op haar geworden, dat zij haar toch een kans wilden geven, terwijl zij niet eens op haar hadden kunnen ‘proefrijden’, ze niet regelmatig was en daarom dan ook afgekeurd.

Omdat wij de tijd nemen voor het paard, echt kijken naar de mogelijkheden en nauw samenwerken met Chantal Rijkhoff, onze ‘huis’holistisch dierenarts, kregen wij de gelegenheid deze jonge dame weer op de rit te helpen. We zijn 3 maanden met haar aan de slag gegaan en in die tijd heeft Chantal haar begeleid en drie maal behandeld. Zo konden we de training goed afstemmen op de mogelijkheden en overbelasting voorkomen.

De eerste stap

De eerste stap was duidelijk: Kyra moest afvallen en best veel! Toch kun je een paard niet in eens heel weinig voer gaan geven. Omdat het maag-darmstelsel van een paard vraagt om vele kleine beetjes arm voer, zijn we haar op die manier gaan voeren. Daarnaast hebben we al het voer uitgetest met behulp van de connectiesensor en voor haar specifiek een dieet samengesteld.

Uit het doormeten wat Chantal met behulp van een Lecherantenne doet, kwam tevens uit dat Kyra de suikers die zij binnen krijgt niet goed kan omzetten, dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Aan haar lichaam was dit ook wel te zien en te voelen. Vaak hebben deze paarden een verharde bovenlijn, zo ook Kyra en was ze erg stijf wanneer ze moest bewegen. We zijn haar hier een supplement voor gaan geven, namelijk Glucobalance.

Om af te vallen is het naast opletten wat er naar binnen gaat, het ook bevorderlijk om meer te gaan bewegen. Dat was in dit geval niet zo moeilijk, want ze deed al maanden helemaal niets. Dit kwam door tijdgebrek, maar ook door het feit dat ze niet regelmatig liep. Van de rust die ze had gehad, is het probleem niet minder geworden, dus dit bood direct ook mogelijkheden voor ons…

Telkens weer goed monitoren

We zijn haar dan ook rustig aan beweging gaan geven. Van een paar rondjes stappen over het terrein en direct wat grondwerkoefeningetjes meenemen, tot een uur stappen in de molen, een rustig drafje aan de lijn op de ‘zware dagen training’. Telkens weer monitoren of de beweging die zij kreeg een positieve uitwerking had of omgekeerd. We leerden haar aan de hand om haar balans beter te verdelen over vier benen en om te wijken voor fysieke druk, iets waar ze behoorlijk moeite mee had.

Langzaam aan werkten we door naar de dubbele lange lijnen en toen ook dit goed ging, zijn we haar gaan rijden. Voornamelijk rechtuit en voor langere tijd op een hand, zodat ze echt haar balans kon vinden, voor er weer gewisseld werd naar de andere kant. Ze liep nog steeds niet altijd regelmatig, maar ze verbeterde wel degelijk!

Regelmatig kwamen haar eigenaren kijken hoe het met haar ging en woonden dan een training bij. Wij zagen haar dagelijks en dat maakt het soms moeilijk het verschil te zien. Maar zij konden dan echt goed zien dat ze weer heel wat was afgevallen, al veel minder stijf bewoog, haar conditie en balans verbeterde en zij steeds regelmatiger ging lopen:-)

Spannend en best gek!

Na enige tijd was dan eindelijk het moment aangebroken dat Tess zelf op haar eigen paard kon stappen. Spannend en best gek natuurlijk! Tess heeft al een paard en eigenlijk is dit paard ook voornamelijk bedoeld van Nathan, haar vriend, die nog niet kan rijden… Dit was mij vanaf het begin af aan duidelijk gemaakt en ik heb dan ook direct in het begin goed gekeken met voor type paard we hier dan te maken hadden. Kyra is een echt “aardetype”, goed gevuld en bomproef, dus dat maakt dan ook dat ik eer met veel vertrouwen aan ben begonnen.

Uiteindelijk ligt het natuurlijk aan waarvoor je het paard wilt ‘gebruiken’. Als zij mij hadden aangegeven dat ze er Grand-Prix mee hadden willen rijden, had ik het avontuur nooit aangegaan. Maar… nu is het een win-win situatie en daar hou ik van! Het paard krijgt een fantastisch leven en zij hebben er een heerlijk paard aan om mee te leren rijden, samen op buitenrit te gaan en te genieten van elkaar. Paard blij, mensen blij, ik blij:-)

Inmiddels is Kyra mee naar haar nieuwe huis in Belgie. Ze maakt het goed, ze ziet er top uit, loopt helemaal regelmatig, is hartstikke slank, glanst en gedraagt zich voorbeeldig. We zien hen nog steeds twee keer per maand, wanneer Nathan bij Shannon lest en Tess bij mij. Ik vind het zo fijn dat we hen in ieder geval nog een heel jaar mogen begeleiden! En ik ben super dankbaar dat we met elkaar weer zo een mooi resultaat hebben weten neer te zetten!

Zo zie je maar wat voeding en training kunnen betekenen in een tijdsbestek van 3 maanden!

Wil jij ook alles leren wat er te leren valt over voeding en training? Kom dan naar onze Voeding & Training clinic op 13 mei

Of leer jij liever thuis of onderweg? Schrijf je dan in voor ons online programma en kijk wanneer het jou uitkomt;-)

Written by Nicky · Categorized: Geen categorie

  • Ga naar pagina 1
  • Ga naar pagina 2
  • Ga naar pagina 3
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Ga naar pagina 5
  • Ga naar Volgende pagina »
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube

Copyright © 2023 · Altitude Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in