Om goed te kunnen communiceren heb je respect en begrip nodig voor elkaar.
Omdat je van origine uit twee verschillende werelden komt, is dit soms wel eens lastig. Een paard kan zich nu eenmaal, door zijn beperkte hersencapaciteit niet zo goed in jou verplaatsen. Hierin zul jij dus wat water bij de wijn moeten doen en dit gedeelte voor jouw rekening nemen.
Een paard is groter en sterker dan jij. Op kracht ga je het stukje respect dan ook niet afdwingen. Respect kun je verdienen, doordat je jezelf als een leider opstelt en je telkens wanneer het spannend wordt, de juiste beslissingen neemt in de ogen van het paard. De meeste paarden zijn volgers en zullen dan ook graag een goede leider volgen.
Om een paard iets te kunnen leren heb je kennis nodig over hoe een paard leert. Je kunt een paard leren om niet meer te reageren op bepaalde prikkels, oftewel te desensibiliseren of om juist meer te gaan reageren op bepaalde prikkels. Desensibiliseren heb je bijvoorbeeld nodig om een paard te leren dat het niet hoeft te reageren op het opleggen van een zadel. Sensibiliseren heb je nodig om een paard op steeds kleinere hulpen te kunnen laten reageren, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van jouw been.
Hiervoor zijn weer verschillende mogelijkheden. Ik zal hier de meest voorkomende uitleggen in het trainen van paarden, namelijk negatieve bekrachtiging bij operante conditionering.
Respect en begrip door de leerprincipes te leren
Wanneer je bij een jong paard jouw hand op de bil van het paard legt om het een stap opzij te laten zetten, zal het dit niet doen, maar zelfs terug gaan duwen. (Het waarom kun je vinden bij ‘techniek’.) Als je op dit moment jouw hand weg haalt, leert het paard dat dit de oplossing is voor zijn ‘probleem’. Het juiste is dan ook om jouw hand net zo lang op dezelfde plek te laten liggen, tot het paard besluit aan de kant te gaan. Pas dan neem je de fysieke druk op zijn lijf weg. Het paard leert dan doordat jij de druk wegneemt, dat dit het juiste antwoord is.
Misschien klinkt dit zo heel logisch, maar toch wordt er in de praktijk veel te weinig beloond. Ruiters die maar been blijven geven en amazones die maar druk blijven houden op de teugels zijn eerder gewoonte dan uitzondering helaas.
Wist je dat een persoon die het paard niet eens aanraakt, maar toch op afstand druk blijft uitoefenen, net zo veel stress kan veroorzaken als het applaus van 500 man publiek? Dit hebben wij ooit aan kunnen tonen op een clinic met behulp van een hartslagmeter, heel confronterend en leerzaam!
Wil jij dit leren? Misschien is ons online programma iets voor jou!
Of werk jij liever 1:1? Dan is een traject misschien de juiste stap!
Geef een reactie